Zhruba do roku
věku moje dcera baštila celkem pěkně a plus mínus vše, co jsem jí dala. Ne, že
by toho snědla hromady, málokdy celou porci, někdy půlku, někdy si jen párkrát
ďobla, ale nemohla jsem si stěžovat. Myslím, že akorát tuřín jí vyloženě nechutnal.
Byla jsem šťastná, jak nám to jde, měla jsem škodolibou radost, když jsem četla
o dětech, co ještě v 15 měsících nic nesní.
Začaly jsme po
dovršeném 5. měsíci. Kojené děti prý mají do 6 měsíců čas, ale ona už začala
dávat významně najevo, že ji velice zajímá vše, co si my dospělí strkáme do
pusy. Po kojení, když jsem ji držela a večeřela u toho, mi ožužlávala salátovou
okurku. Přečetla jsem si o metodě BLW (Bez Lžičky, Wole!) a strašně jsem to
chtěla vyzkoušet. Po druhém pokusu, kdy se mi začala dávit vařenou mrkvičkou, už
jsem na to neměla odvahu. A tak nastoupila klasicky lžička.
Inspiraci co a
kdy dávat jsem čerpala ve Facebookové skupině Vaříme zdravě od prvních příkrmů.
Mají tam přehledně zpracované tabulky s doporučením, jakou potravinu je vhodné
zavádět od kdy. Jsou tam skvělé recepty a tipy na zdravé nákupy dětem. Občas
možná pro někoho až moc radikální, ale líbilo se mi to, chtěla jsem opravdu pro
své dítě to nejlepší.
Díky Gábince a
této skupině jsem tak poprvé ochutnala řadu pokrmů – již zmiňovaný tuřín
(chuťově jako batát s kedlubnou dohromady), pak choi (prý čínské zelí, vařené
nic moc), jáhly (překvapivě mňam!), amarant (ujde), datlový sirup nebo panelu
(sušená třtinová šťáva, zdravější alternativa cukru).
Jakmile malá
povyrostla, snažila jsem se aspoň dopolední ovocnou svačinku podávat v kouskách
do ručky. Poměrně brzy tomu přišla na chuť a čím dál více to vyžadovala i u
jiných jídel. Jenže se zeleninou si vyloženě hrála - úplně milovala zmáčknout
brokolici v té své pěstičce a dívat se, jak vylézá mezi prstíky. Já už to
tolik nemilovala, zelenina byla všude. A tak nesmlouvavě opět nastoupila lžička
(i když už jsem potravu nemačkala, ale nechávala na menší kousky). Nějak jsem
se nedokázala oprostit od pocitu, že prostě doma nechci mít až takový bordel.
Postupně se to
ale přece jen vytříbilo, takže milé maminky, máte-li pochyby, že vaše dítko
začne jednou papat pěkně samo, nezoufejte! Jednou to určitě přijde. U nás ten
zlom nastal teď někdy nedávno, cca ve 13 měsících, kdy jsem konečně začala vařit
stejné jídlo pro sebe a pro ni. Jíme z jednoho talíře, nejprve toho hodně
skončilo na koberci, ale je to čím dál lepší. Teď musíme
pokořit další zlom – naučit se jíst sama ze lžičky. Moc to s ní pořád
neumí, občas do jídla zajede druhou – tou rovnou – stranou, ve většině případů
po cestě do pusinky všechno spadne. Neodvažuji se jí dávat samotné papat jogurt,
ten má pak kompletně všude. Ale vím a utěšuju se myšlenkou, že i to jednou
přijde.
Po roce věku ale přišel
jiný problém – začala si vybírat. Už nesní vše. O kupované mixované skleničky
už pohledem nezavadí (to mi zas tak nevadí, jen bych potřebovala dojíst těch
pár, co máme doma). Dříve milovaný banán nevezme do pusy. Jablíčko, když jí ho
nakrájím na plátky, nejí. Vcelku ho dokáže sprásknout celé. Jak jsem v jejích
9 měsících nerada viděla, když snědla za týden moc pečiva, bože, jak bych teď
byla vděčná, kdyby mi jedla chleba! Ani o sladké (zdravé) buchty moc zájmu
nemá, raději je drobí, sní pár soust. Ranní kaše mi někdy snědla, někdy ne. Nejraději
by jedla sama, ale na to mám vždycky nervy jen chvíli.
Největší problém mám
já osobně se snídaní a odpolední svačinkou. Na ty snídaně prostě nevím, co jí
mám dávat. Kaše – zájem malý, dlouhá příprava, špinavá dcera a vše kolem.
Buchta – moc nejí, raději drobí. Chleba – nejí. Tak co? Odpolední svačina – většinou
dám nějaké ovoce nebo jogurt. Jenže ovoce dávám už dopoledne, docela hodně
(většinou dva až tři druhy, aby to měla rozmanité). Takže odpoledne bych ráda
vymyslela něco ještě dalšího. Zkoušela jsem domácí pribiňák - tvaroh se šlehačkou (nebo jen zakysanou smetanou) ochucený datlovým sirupem. Jednou, dvakrát to snědla. Pak už
ne. Zkoušela jsem avokádo s banánem. To samé. Avokádo s citronem a
špetkou soli, jak to mám ráda já. Snědla jednou. Pak kdykoli jsem jí nabízela
avokádo, utíkala. Chleba – nejí. Minulý týden jsem nakoupila rýži arborio na
domácí mléčnou rýži, ale zatím jsem nějak nestihla odpoledne uvařit. Tak zase
zeleninu? Jenže zeleninu jí na večeři...
A tak když nevím
a ona nic nechce, tak se prostě nakojí, dám jí pár křupek a je spokojená. Před
měsícem byla nemocná, to nejedla vůbec nic. Pomalu se naštěstí vracíme k normálu.
A jsem zvědavá, co bude dál. Jedno vím jistě, bonbonky a podobné sladkosti bych
před ní chtěla schovávat ještě hodně dlouho. Je pravda, že to doma zas až tak
nemlsáme. Zato slané – brambůrky, tyčinky, to tu občas máme. Už vyžebrala sýrové
oplatky, máslové tyčinky, na venkovních akcích dostala domácí smaženou
brambůrku. Jednou týdně dostává k obědu půlku párku (od té doby, co mi jej
jednou chmatla z talíře a běžela se s ním schovat). Šunku a salámy
zatím také nedáváme, ale obávám se, že na tu šunčičku časem dojde. Bio goudu od
Matyldy moc nejí, raději do ní šťourá prstíkem. Lovecký kořeněný sýr, který mi
onehdá vytahovala po nákupu z kabele, nakousala i s obalem...
Takže, člověk
míní, dítě mění. Nebo že by toto bylo to blw v praxi? Dítě si samo vybere
to, co je pro něj vhodné, ne? A jak to máte vy? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)