Co jsem s malou
doma, snídávám většinou něco sladkého. Jenže kupované vycházelo dost draho, tak
jsem si začala péct bábovky. Našla jsem velice jednoduchý recept a zkouším
různé obměny základních surovin tak, aby byla buchta zdravější, aby si případně
mohla vzít i dcera.
Takže nejprve ten
základní recept:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1/3 – 1/2 hrnku oleje
- 1 sáček vanilkového cukru
Vše smíchám,
zamíchám tyčovým mixérem s nástavcem na šlehání (těsto je tekuté), naliju
do silikonové formy a vložím na hodinu na 180°C. Po hodině zkouším špejlí a pokud
je třeba, nechám ještě pár minut dopéct. Jednoduchost sama!
První obměna byla
použití špaldové mouky za tu obyčejnou bílou. Kupuju hladkou špaldovku z Lidlu
za 30 Kč (hladká na sladké pečivo, žlutý obal). Poslední dobou se mi dvakrát
stalo, že ji neměli, tak jsem sehnala okolo 40 Kč ve zdravé výživě. Dále
experimentuji se slazením – zkoušela jsem například s datlovým sirupem,
ale toho se tam musí dát opravdu hodně, aby to mělo vůbec nějakou chuť.
Bezpochyby je možné nahradit obyčejné kravské mléko nějakým rostlinným, zatím
jsem jen jednou zkoušela půl na půl mléko s kokosovou „vodou“,co mi zbyla
po drcení kokosu. Nemám doma žádný smoothie maker, chtěla jsem zkusit, zda zvládnu
vyrobit rostlinné mléko jen v nástavci na drcení, co máme k tyčovému
mixéru, ale bohužel ne.
Také je
samozřejmě možné přidat třeba trochu nastrouhané mrkve, nadrcené oříšky nebo
ovoce na doslazení (banán, jablíčko). Chuťově mi také vyhovuje, když se přisype
trochu skořice. Mám ráda i mramorovou bábovku, takže jsem zkoušela kakao
nahradit carobem, což jsou rozemleté plody svatojánského chleba. Musím říct, že
chuťově je snad ještě lepší než kakao, je sám o sobě trochu nasládlý a má lehce
jakoby oříškovou chuť, v bábovce opravdu excelentní.
Tento týden jsem
recept zase trochu upgradovala:
- 1 hrnek namletých ovesných vloček
- 1 hrnek hladké špaldové mouky (chlebové, ta na sladké pečivo mi došla)
- 1 hrnek panely
- 1/2 sáčku sody bikarbony (osvědčila se mi více, než kypřící prášek)
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 2 vejce
- Cca 1/3 hrnku oleje (dalo by se použít například rozpuštěné máslo nebo jiný zdravější tuk, ale v tomto jsem trochu líná a používám to, co je po ruce)
- 1 sáček bio vanilkového cukru (bio třtinový cukr s bio vanilkou, objevila jsem v Tescu u racio potravin)
- Sáček mandlí + proslazených brusinek – mandle jsem posekala a brusinky dala vcelku (zdravější by určitě byly brusinky sušené bez použití syřidel ;-)).
Chuťově je moc
dobrá, jen trochu drobivější, takže pro malé děti přece jen ne zas tak ideální. Gábinka
ji drobí moc ráda :-)
Dobrou chuť!
Abych to tady jenom potichu nevykrádala... ;)
OdpovědětVymazatNechala jsem se inspirovat základním, evidentně dost ohebným receptem na bábovku (konečně recept bez sněhu a dalších zdržovaček <3) a zde je moje upgrade verze, kterou jsem pekla už asi čtyřikrát a je fakt povedená:
2 hrnky špaldové mouky
půl hrnku kokosové mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
1 a 1/4 hrnku mléka
2 vejce
1/2 hrnku oleje
trocha skořice
vanilkový cukr
na "mramor" karob + kakao 1:1
Paráda, díky za tip (nejen za sebe ;-)). Receptů na bábovku jsem vyzkoušela několik a tenhle mi jednoznačně vyhovuje nejen rychlostí a jednoduchostí, ale přesně jak píšeš, dá se s ním hodně experimentovat a měnit ingredience.
Vymazat