O víkendu mi
dorazil nový smoothie maker z Lidlu, a tak jsem si konečně mohla vyzkoušet
doma vyrobit domácí rostlinné „mléko“. Z vhodných ingrediencí jsem měla zrovna
jen sáček mandlí, takže bylo jasné, co budu dělat. Mrkla jsem na internet, jak
postupovat. Je nutné rostlinnou část, z níž chcete mléko dělat, nejprve
namočit do vody, ideálně přes noc. Někde jsem četla, že na 100 g rostlinné
části se má dát 1 litr vody, jinde psali 600 ml. Někde bylo uvedeno, že se mají
mandle blanšírovat (spařit) a oloupat, jinde dělali mléko z neoloupaných mandlí.
Rozhodla jsem se
pro tu jednodušší cestu – neloupat. Měla jsem 100 g mandlí. Na noc jsem je dala
do odměrky, kde je nejvyšší ryska právě 600 ml. Dolila jsem tedy vodou do této
výšky. Ráno jsem vodu vylila, mandle přesypala do smoothie makeru a dolila jsem
čistou vodou po rysku Maximum, která je v případě nejvyšší nádobky 700 ml
(vyšlo to zhruba na necelých 600 ml vody). Stačilo chvíli mixovat (ani ne
minutu) a v nádobce se objevila bílá napěněná tekutina.
Samozřejmě, že je
poté ještě potřeba mléko přecedit, aby v něm neplavaly rozdrcené kousíčky
mandlí. Cedila jsem přes klasické jemné sítko např. na sypaný čaj. Musela jsem
to dělat postupně, drti bylo docela dost a mléko přes ni pomalu protékalo.
Takže vždy jsem nalila do sítka, počkala, až se vše přecedilo a drť vyklepla
vedle na talířek. A tak dokola, až bylo přecezené vše. Výsledkem bylo 350 ml
mléka. Zbytky mandlí si nechám a přidám odpoledne do bábovky :-)
Musím říct, že mě
mléko jednoznačně pozitivně překvapilo, bylo pěkně bílé, neprůhledné, možná o kapku
méně husté, než kravské, ale rozhodně to nebyla jen bílá voda. Chuťově
příjemné, mandle jsou cítit poměrně dost, připadalo mi i jemně nasládlé. Zkusila
jsem ho dát místo kravského do Cara, které si ráno vařím. Všude čtu, že do kávy
se rostlinné mléko nehodí. Je pravda, že Caro není káva. Ale také, že tak
špatné to nebylo. S obyčejným mlékem má sice jinou, takovou plnější chuť,
ale jemná příchuť mandlí zase Caru dodávala jiný rozměr.
Abych to shrnula,
jsem moc spokojená, super je, že příprava je vlastně strašně jednoduchá a
rychlá. Schválně jsem se teď dívala, kolik stojí kupované mandlové mléko a zda
se to cenově vyplatí. No, v případě toho mandlového to vychází asi tak
nějak nastejno. Ovšem v kupovaném máte kromě vody a mandlí také další
přidané látky jako různé stabilizátory, emulgátory či fosforečnan vápenatý. A
pozor – v 1 litru kupovaného nápoje je všehovšudy 2-3 % mandlí!
Jediné, co mi
kazí radost, je fakt, že dcera nechtěla ani ochutnat. Nevím proč, ale má
momentálně averzi ke všemu „bílému“, takže k čemukoli, co si mažu na chleba,
domácí pribiňák nechce, jogurt už také začala odmítat, i když ho jedla, a po
dnešku vím, že ani mléko ne. No, snad se to jednou zlomí, když už jsem kvůli ní
ten smoothie maker kupovala :-D
A já už se těším,
až zkusím zas nějaké další rostlinné mléko. Z čeho všeho děláte mléko vy?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)