úterý 2. ledna 2018

Nastavte si SMART cíle




Kdo z vás pracuje či pracoval v nějaké organizaci, kde je zvykem nastavovat si s nadřízeným osobní cíle, možná již tuto metodiku zná. Nadešel nám nový rok a s ním si spousta z nás dává předsevzetí. A co jsou předsevzetí jiného, než takové osobní cíle? Ovšem je jednoduché říct si „zhubnu“ nebo „začnu šetřit“ nebo „budu lepší máma“. Co to přesně znamená? Určitě pro každého člověka něco trochu jiného. A tak aby byl cíl zřejmý a proveditelný, měl by být SMART, tedy CHYTRÝ. 


S jako specific (konkrétní)

Je hezké říct si „budu lepším člověkem“. Pokud ale nebudete mít přesně definováno, co se za tímto abstraktním pojmem skrývá, bude velice obtížné nejen vyhodnotit, zda jste toho cíle dosáhli, ale vlastně jej ani plnit. Můžete mít uvnitř sebe nějaký pocit, ideu toho, jak by se lepší člověk měl chovat, ale to nestačí. Sepište si tedy konkrétní body, co být lepším člověkem pro vás reálně znamená. 

Př. „nebudu používat sprostá slova“, „budu pomáhat druhým lidem“, „budu se snažit ovládat svůj hněv“ apod.

M jako measurable (měřitelný)

Abyste mohli rozhodnout, zda jste úkol splnili či nikoli, nejjednodušším nástrojem je nastavit si cíl tak, aby se dal nějakým způsobem změřit. Nestačí tedy říct „zhubnu“, důležité je stanovit si o kolik kg / cm v pase chcete shodit. Můžete tak velice jednoduše průběžně sledovat, zda se ke splnění svého cíle blížíte či nikoli a pokud ne, zahájit patřičné kroky k nápravě. Pokud jste se rozhodli hubnout sportováním, můžete si zároveň stanovit např. kolik km denně chcete uběhnout nebo kolikrát týdně a jak dlouho budete sedět na rotopedu.

Př. „Každý měsíc ušetřím 1 000 Kč, které si pošlu na spořicí účet“, „nezapálím si už ani jednu cigaretu“, „přečtu alespoň jednu knihu týdně“ apod.

A jako Acceptable (přijatelný)

Je důležité stanovit si takový cíl, který nezávisí na nikom jiném. V opačném případě totiž nebudete mít zaručeno, že jej budete moci splnit. Je sice hezké říct si, že odnaučíte svého partnera kouřit, ale pokud on sám s tím nebude srozuměn a neodsouhlasí si toto předsevzetí spolu s vámi, není jisté, že se vám to podaří. Podobné je to například s cíly typu „letos nebudu nemocná“ (zjevně toto je věc, kterou ne vždy dokážeme ovlivnit) nebo „každý měsíc ušetříme jako rodina 5 000 Kč“ (tady je opět nutné mít souhlas všech členů rodiny, jejich vůli to dodržovat a samozřejmě také vůbec mít tu možnost – pokud jako rodina vyděláváte 20 000 a jen 12 000 dáte za bydlení, pak zřejmě nebudete schopni cíl splnit).

R jako realistic (realistický)

Tento bod je možná trochu podobný jako předchozí, avšak tady výsledek opravdu závisí pouze na nás. Musíme být realističtí a při stanovování cíle dokázat odhadnout, na co stačíme a na co už ne. Vážíme-li 100 kg, asi není v lidských silách to do konce roka shodit na 45 kg (tedy to patří spíše do předchozí kategorie A). Ovšem můžeme se rozhodnout, zda zvládneme zhubnout na 90 kg nebo na 80 kg, obě varianty už by měly být dosažitelné, ale musíme si uvědomit, kolik času týdně budeme věnovat sportu, zda nebudeme po nocích mlsat a vzít také v potaz vlastní předchozí zkušenosti s metabolismem našeho těla.

Př. Jste-li cholerici, asi nebude úplně ve vašich silách se ze dne na den přestat rozčilovat. Ale můžete si stanovit cíl takový, že se budete snažit se ovládat a pokud už zakřičíte, vždy se všem omluvíte a vysvětlíte důvody, proč jste se rozčílili. Toto je myslím zcela reálné a navíc to může vést k pěkné sebereflexi. Zvlášť pokud si pokaždé důvod sepíšete a budete se k poznámkám vracet, vysledujete, co bývá spouštěčem vzteku a určitě již bude mnohem reálnější se příště křiku vyvarovat.

T jako Time specific (definovaný v čase)

Neméně důležité je nastavit si, do kdy chcete svůj cíl mít splněný. U většiny novoročních předsevzetí se nám bude zdát, že není potřeba si nastavit časový horizont. Že prostě toužíme s nečím přestat nebo něco začít dělat a zároveň chceme, aby tento nový stav již vydržel napořád. Ale nezapomeňte, že jsme si již místo abstraktního předsevzetí sepsali konkrétní měřitelné úkony, které nám pomohou našeho cíle dosáhnout. Ovšem pokud si řekneme, že zhubneme 10 kg a nestanovíme si do kdy, může se také stát, že těchto 10 kg budeme hubnout dalších deset let. Můžete si určit také jednu finální hranici, nebo si stanovte časový plán s více kontrolními body, kdy vždy v daném časovém úseku splňte určitou část cíle.

Př. „Do konce března zhubnu v pase 2 cm. K tomu budu držet takovou a takovou dietu a třikrát týdně sportovat. Na konci března vyhodnotím, jak má snaha zafungovala a jaký je výsledek. V případě, že se cíl podaří, do konce června zhubnu další 3 cm s drobným navýšením fyzické aktivity...“

Nebo „V lednu můžu říct dohromady jen 20 sprostých slov. Podaří-li se mi to, v únoru jich smím říct už jen maximálně 15.“ Atd. až dospějete k bodu, kdy je nebudete používat vůbec.

Nebo „V lednu odložím stranou 500 Kč, v únoru 600, v březnu 700 Kč, ...“. Pokud bude navyšování postupné, je pravděpodobnější, že se naučíte hospodařit s penězi natolik, že na konci roku už budete moci ušetřit i 2 000 Kč měsíčně (i když před Vánoci je to silně nepravděpodobné :-D).


Ať si dáte jakékoli předsevzetí, v každém případě budete potřebovat silnou vůli. Přeji vám, ať je dostatečně silná a podaří se vám vaše cíle vyplnit :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)