Tip na tento
recept mám od kamarádky, u níž jsem ho poměrně nedávno jedla poprvé v životě.
Pokud nemůžete přijít pohance na chuť, třeba vám v této formě bude
chutnat. I můj chlap, který měl k pohance poměrně silnou nedůvěru (a špatnou
zkušenost z dětství) se vyjádřil slovy, že se to „dá sníst“ :-D
Takže co si
připravit?
- Pohanku
- Brambory
- Uzené maso
- Cibuli
- Česnek
- Tvrdý sýr (použila jsem 48% goudu)
- Majoránku, sůl, pepř
- Sádlo
Nejprve jsem
podle návodu uvařila pohanku a v druhém hrnci na malinké kostičky nakrájené
brambory. Nevážila jsem přesně gramáž, ale pohanky jsem na jeden plech udělala
asi třetinu 500g balíčku. Mezitím jsem si nakrájela cibuli na kostičky,
prolisovala 5 stroužků česneku a nakrájela si uzené maso na kostky.
Samozřejmě, že
uzené maso není dvakrát zdravé, děláte-li tento pokrm pro děti, určitě použijte
nějaké kvalitní po domácku uzené. Určitě se dá nahradit třeba i domácí šunkou.
Na pánvičce jsem osmahla
na troše sádla cibulku, přihodila kostky uzeného masa a po chvíli i prolisovaný
česnek. Všechno chvíli opékala na pánvičce. Pekáč jsem vymazala sádlem,
nasypala do něj uvařenou pohanku, brambory i směs z pánve. Dochutila solí,
pepřem a sušenou majoránkou. Promíchala a navrch zasypala najemno nastrouhaným
sýrem.
Zapékala jsem
necelou hodinku nejprve na 180°C, pak jsem zvýšila na 200°C, aby se sýr dobře vypekl
a vytvořil hnědou krustu. Je pravda, že v originálních receptech, které
jsem našla na internetu, sýr vůbec nebyl použit, u kamarádky jsem jídlo také
jedla spíš jen s jemně rozpuštěným sýrem, ale my máme doma tu hnědou kůrčičku
moc rádi :-)
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)