V týdnu mi
zbylo dost rýže od oběda, tak jsem přemýšlela, co s ní. Vzpomněla jsem si, že v mrazáku máme
ještě hodně mraženého ovoce koupeného loni zjara, které se musí spotřebovat. A
tak mě napadlo vyrobit si domácí mléčnou rýži. Do hrnce jsem dala mražené
švestky, třešně a borůvky. Na mírném plameni nechala roztát a krátce povařila.
Také jsem přisypala trochu mleté skořice. Do hrnce s uvařenou rýží jsem
nalila trochu plnotučného mléka a nechala chvíli zahřát. Nakonec přelila
povařené ovoce do rýže, zamíchala a bylo hotovo. Jedly jsme to s dcerou jak
teplé, tak trochu, co zbyla, i druhý den nastudeno.
Rýži doporučuji
použít typ arborio. Je to druh rýže, který se používá například i na klasické
italské rizoto – bývá rozvařenější, a to je právě ono. Ovoce samozřejmě můžete
použít jakékoli máte zrovna po ruce a hodí se na vaření. V sezóně použijte
čerstvé, to musí být ještě větší mňamka. Také se snažte použít dostatečně
sladké, abyste již nemuseli ničím přislazovat.
Když jsem
zkoušela mléčnou rýži vařit poprvé, udělala jsem chybu tu, že jsem vařila rýži
rovnou v mléce. Tak takto ne! Mléko se neustále vcucává, navíc ho nemůžete
pořádně vařit, protože se to celé pak přichytává. Byla jsem nervózní, aby se mi
to celé nepřipálilo, takže jsem to z plamene stáhla moc brzo a rýže byla
ještě napůl tvrdá. Takže určitě napřed uvařit ve vodě a pak jen krátce povařit
v mléce, bohatě to stačí ;-)
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)