Je tady sezóna
chřestu a já jako každoročně přemýšlela, jakým způsobem ho připravit k obědu.
Chřest jím většinou jen uvařený jako přílohu k masu nebo třeba jen k šunce,
ale chtěla jsem připravit nějaký plnohodnotný, ale bezmasý oběd, ideálně z toho, co mám doma. A tak mě napadlo
udělat omeletu.
Co vše si
připravit?
- Svazeček chřestu (já použila bílý)
- 6 vajec (na porci pro dva lidi)
- 1 polévkovou lžíci krupičky, případně nějakého bezlepkového zahušťovadla
- Trochu 31% smetany ke šlehání
- Sůl, pepř, bazalku
- Čerstvou pažitku
- Olej
Bílý chřest jsem
nejprve omyla a škrabkou oloupala. Ponořila asi na 10 minut do osolené vroucí
vody a po vypnutí přelila studenou vodou, aby se zastavil var. Do misky jsem
vyklepla 6 vajíček, které jsem vyšlehala se solí, pepřem, trochou smetany a
krupičky. Rozpálila jsem trochu oleje v nepřilnavé pánvi, nalila polovinu
obsahu misky a ztlumila plamen na střední polohu. Naskládala jsem na vylitá vajíčka
polovinu chřestu vcelku, trochu ještě dosolila a posypala špetkou bazalky,
zakryla jsem pánev pokličkou a nechala „dusit“ omeletu až do doby, než byla
vajíčka hotová. Přendala jsem na talíř a bohatě posypala pažitkou. Stejným
postupem jsem pak zpracovala zbytek vajíček a chřestu.
Ještě jsem si pak
na talíř přidala trochu plnotučné hořčice a podávala s chlebem ;-) Dcera
nakonec nechtěla (ale budu doufat, že to je její momentální nemocí, protože se
teď hlavně kojí a nejí skoro nic). Vzhledově i chuťově to bylo moc dobré.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)