pátek 13. srpna 2021

Příměstský tábor pro kontaktní rodiče s dětmi

 


V červenci jsme v našem regionu s dalšími maminkami z regio nosicí skupinky opět uspořádaly příměšťák, letos už popáté. Myslím, že podobný koncept tábora určeného vlastně spíš pro rodiče než pro děti, se nevidí zase tak často, proto nějak tentokrát cítím potřebu ho svým čtenářům posdílet. Věřím, že se někomu může takový tip hodit a že si z nás třeba vezme inspiraci podobnou akci ve svém okolí také uspořádat. 

Náš tábor vždy trvá jeden pracovní týden, kdy většinou fungujeme od 9 hodin od rána do odpoledne - záleží na náladě a naplánovaném programu. A letos jsme skutečně každý den jeli skoro až do 18 hodin, takže to bylo poměrně náročné. Většinou se snažíme program plánovat tak, abychom zahrnuli aktivity z různého ranku – nějaké tvoření, přednášky a besedy na témata týkající se kontaktního rodičovství, ale i dalších přidružených témat, a také se snažíme vymyslet nějakou fyzickou aktivitu. Jak už jsem zmínila, program je cílen především na rodiče, a to zkrátka proto, že na děti se snažíme myslet pořád, neustále jim vymýšlíme aktivity a přizpůsobujeme jim vlastně veškerý život, zatímco my, rodiče, nemáme kolikrát možnost udělat si čas sami pro sebe a věnovat se záležitostem, které nás zajímají. Samozřejmě, že na děti na příměšťáku úplně "nekašleme" - většinu aktivit vymýšlíme tak, aby je mohly dělat s námi, případně nabízíme baby friendly verzi dané aktivity. Navíc náš tábor probíhá na místech, kde jsou dostupné hračky, pískoviště, odrážedla, trampolína a spoustu dalších věcí, s nimiž se děti zabaví více méně bez problémů samy a není tak nutné je muset celý den cíleně zaměstnávat. Nespornou výhodou samozřejmě pak také je fakt, že ve chvíli, kdy se chce maminka věnovat naplánované aktivitě a dítko má jiný názor, může maminku na chvíli zastoupit některá z tet a děti si tak navzájem jsme schopné pohlídat.



 

Jaké aktivity jsme tedy připravili na letošek?

1. Pondělí – keramika a beseda

Na pondělí nám jedna maminka ze skupinky zajistila keramickou hlínu, další potřebný materiál a svůj odborný dohled, rady a pomoc, abychom si zvládli vyrobit nějakou keramickou maličkost - vázičku, hrnek, svícny, děti si mohly vykrojit ozdůbky nebo třeba vymodelovat dinosaura. Já jsem se do toho mohla pustit až po obědě, kdy mi syn usnul v nosítku a přiznám se, že byť jsem jako dítě dva roky do keramiky chodila, měla jsem pocit, že jsem už úplně všechno zapomněla a že na to moc šikovná nejsem. Ale za pomoci naší supervizorky jsem to nakonec zvládla :-) (moje dílo je ta vysoká váza)


Odpoledne se pak konala beseda o kojení od těhotenství do (samo)odstavení s Danielou Růžičkovou, lektorkou a poradkyní z ivančické organizace i-Kompas, z.s. (organizaci najdete i na Facebooku), která je zároveň zakladatelkou naší nosicí skupinky a naším největším "guru" v nošení. 


2. Úterý – besedy

Úterek jsme měli ve znamení dvou přednášek spojených s besedou. Jako první jsme přivítali vzácného hosta - Ágnes Němečkovou ze spolku Juno Moneta - Osvěta rodičů – práva rodičů při hospitalizaci (možná její jméno znáte z FB skupiny Podpoříte mě v osvětě). Myšlenka na toto téma vznikla už na loňském ročníku, kdy jsme také měli podobně vzácnou návštěvu - členku spolku Rozalio s přednáškou o očkování. A tak jsem byla fakt moc ráda, že se mi letos podařilo domluvit právě Ágnes. V asi dvou hodinkách jsme od ní mohli slyšet nejen detaily o základní právní úpravě týkající se práv a povinností rodičů (a dětí) vzhledem ke zdravotnictví a sociálním věcem, ale i velice cenné příklady a situace z praxe. Pokud kdokoli narazíte na problém, určitě se nebojte vyhledat si kontakt na Ágnes na internetu a zavolat jí. 


 Odpoledne jsme pak přivítali Nadyu Tereschenko, autorku blogu a majitelku e-shopu s barefoot obuví V pavučině. Její původní plán vyložit nám od začátku, co je to barefoot obuv a proč v ní chodit, se trochu rozsypal poté, co zjistila, že většina z nás účastníků principy bf obouvání zná a spousta z nás bf boty kupuje, ať už pro děti, nebo i pro sebe. Proto byla debata více méně velice volná, kdy jsme se mohli zaměřit na otázky, které nás trápí – správné měření nohou i bot, dotazy na konkrétní značky a typy nohou, osahání různých značek, které nám přivezla ukázat, apod. a musím říct, že to bylo opravdu příjemné povídání.

Debatu jsme spojili s osahávárnou barefoot obuvi z našich řad, takže kdokoli chtěl, mohl dovézt boty značek, které kupuje, na "osahání", případně i vyzkoušení.


Aby byl i doprovodný program tématický, vybrali jsme na toto odpoledne místo konání v zahradě vily Panowských v Ivančicích, kde je i bosochodníček, kde se můžete projít bosou nohou po různých površích (kamínky, šišky, malá dřívka ad.) a já jsem z domu vzala náš senzorický koberec a ortopedický koberec Muffik.  



 

3. středa – výlet

Na středu jsme měli naplánovaný asi 6kilometrový výlet v okolí Ivančic za letní razítkovou hrou Zastaveníčko (více info viz stránky KIC Ivančice), bohužel však ten den pršelo, takže jsme výlet zrušily. Nakonec se konal o týden později, kdy už jsem se bohužel nemohla zúčastnit, protože už jsem byla opět v pracovním procesu (na příměšťák jsem si brala dovolenou).

4. čtvrtek – minerální náramky

Na čtvrtek jsme měli pozvanou úžasnou Enny Šebestovou z Pavučiny snů. Původně jsme měly domluvený kombinovaný workshop výroby lapačů snů a minerálních náramků. Nakonec nebyl o lapače takový zájem, zřejmě kvůli ceně workshopu i časové náročnosti. Předpoklad na výrobu lapače byl zhruba 4 hodiny a je pravda, že málokomu by děti na místě umožnily takovou soustředěnou práci. Já jsem na něj původně byla přihlášená, ale po pondělní zkušenosti s výrobou keramiky jsem si taky vůbec nebyla jistá, jestli by mě Adámek nechal. A tak jsem si jen koupila sadu na výrobu doma a na táboře jsme si mohly vyrobit náramky, případně zakoupit další krásné věcičky ze sortimentu. Enny s náramky u nás na příměšťáku byla už podruhé – premiéru u nás měla loni a v podstatě si ji maminky znovu vyžádaly :-) 


 

5. pátek – cvičení, beseda i keramika


 
Poslední den byl opět nabitý událostmi. Den jsme zahájily zhruba hodinkovým cvičením zumby s dětmi na těle, následovala beseda o Bachových kapkách s Lenkou Danielovou (na FB ji najdete pod profilem S láskou k dětem i sobě - Lenka Danielová), další maminkou z našeho regionu, která se zabývá nejen mícháním Bachovek, ale nabízí také komplexní spánkové poradenství (spravuje také FB skupinu Děti a spánek) nebo na základě konzultace zdravotního stavu včetně obličejové diagnostiky odhalí nedostatky v minerálech ve vašem těle a doporučí tkáňové soli jako doplňky stravy. V minulosti jsem už o vlastních zkušenostech s jí namíchanými Bachovkami u sebe na blogu psala (článek zde). 

 
 

Odpoledne jsme pak dokončovaly keramické výrobky z pondělka - ty byly po prvním výpalu, takže jsme glazovali a připravovali na druhý výpal. Na závěr dne jsme si opekli špekáčky a završili tak úspěšný týden plný nejrůznějších zajímavých témat a aktivit. 


 

Po celý týden také byla k dispozici další "naše" maminka a zároveň poporodní dula působící na Znojemsku pod profilem Láskyplná péče s tetováním hennou nebo já s foťákem - celý tábor jsem dokumentovala, a zároveň se mohl kdokoli nechat vyfotit se svou rodinou a dostane ode mě jednu upravenou fotku zdarma. 


 

Organizace takového týdne samozřejmě není úplně jednoduchá a již poněkolikáté neleží na bedrech jediného člověka. V podstatě kdokoli se chce z regio skupinky zapojit, vítáme ho mezi sebou a jsme rády. Na každý den bylo nutné zajistit program, místo, drobné občerstvení typu káva, čaj, sirup, ale i dovézt v kanystrech pitnou vodu, drobné dárečky pro lektory, zorganizovat společné obědy (letos nikoli vařením jedné z nás jako v loňském roce, ale objednávali jsme si z místního stravovacího zařízení) a dalších a dalších maličkostí, jako třeba domluvit si předání klíčů od pronajatého areálu a kufr s nosicími pomůckami mezi sebou nebo nezapomenout vzít termo tašku na špekáčky, aby se nám v parném dni nezkazily. Prostě týmová spolupráce a já jsem moc ráda, že jsem mohla být u toho. Tak co, zaujal vás náš koncept příměšťáku? Jdete do toho taky? ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)