Na rady i vás,
mých čtenářů, na FB stránce mého blogu v diskuzi pod prvním zveřejněným
jídelníčkem, ale také ze zkušeností dalších maminek v jiné FB skupině,
jsem se rozhodla si domů pořídit nového pomocníka – pomalý hrnec. Zvolila jsem
značku CrockPot, a to konkrétně tento typ: https://www.bionaire.cz/shop/index.php?a=detail&s=SCCPBPP605.
Mám ho doma asi měsíc a zatím jsem ho zkusila pouze dvakrát, takže pořádně
ozkoušený ho zatím nemám. Nicméně bych vám ráda přinesla své první postřehy.
Zároveň je to výzva pro vás, kdo pomalý hrnec používáte, budu ráda, když mi sem
nasdílíte vaše recepty a tipy, co vše v něm doma připravujete.
Obecně, pro ty,
kteří princip pomalého hrnce neznají, jde o pomalou přípravu jídla, aniž by vaření
dosáhlo bodu varu. Podle typu hrnce je možné určit různou teplotu (např. nižší
cca 70°C, vyšší cca 90°C) a podle toho, co vaříte, nastavíte délku vaření. Můžou
to být 2 hodiny, ale můžete takto vařit klidně po celou noc, ráno vstanete a
máte hotový oběd. Pomalé vaření zaručí uchování vitamínů, zelenina se nerozvaří,
maso by mělo být krásně šťavnaté a měkké. Toť teorie.
V praxi jsem
zatím zkoušela hovězí vývar vařený přes noc, tedy nějakých zhruba 12 hodin, a
podruhé to bylo vepřové maso se zeleninou vařené 4 hodiny (pokaždé jsem zvolila
vyšší teplotu vaření).
1. Hovězí vývar –
přiznám se, že vývar, který dělám normálně na plotýnce, kdy jej vařím asi 2-3
hodiny mírným pobubláváním, mi prostě chutná víc. Tento pomalu tažený mi přišel
rozhodně jemnější, chutě nebyly tak výrazné. Taky mi přišel tučnější, jak se
vařil déle, tak asi maso a kosti ze sebe vypustily všechen tuk. Na zelenině
bylo fajn, že vůbec nebyla rozvařená, na druhé straně mi ale přišla sama o sobě
bez chuti – ta se asi všechna vyvařila do vývaru. Poté, co jsem přidala nudle a
pořádně dosolila byl celkový výsledek dobrý, chutnalo to jako vývar, ale jak
říkám, byl celkově jemnější a tedy ne tak chuťově výrazný, jak jsem zvyklá.
2. Vepřové maso se
zeleninou – jednou jsem přemýšlela, co uvařit pro mě a pro dceru na oběd, když
jsme zase dopoledne mířily pryč, a tak mě napadlo vyzkoušet náš nový přístroj.
Prolistovala jsem si den předem recepty, co jsme k němu obdrželi, jestli
mě tam něco nezaujme, a nakonec jsem si z jednoho vzala inspiraci a
upravila si jej podle sebe a podle toho, co jsem zrovna měla doma... Měla jsem v mrazáku kostky vepřového masa na
guláš, tak ten jsem večer před vytáhla, aby do rána rozmrznul. Ráno jsem ho
tedy po snídani osolila, opepřila, brambory oloupala a nakrájela na tenké
plátečky a dala na dno hrnce. Na ně jsem nasypala maso, na osminky nakrájenou
cibuli, pak na kolečka nakrájené dvě mrkve a dvě petržele, na malé kousíčky
nakrájený česnek a celé jsem to zalila konzervou krájených loupaných rajčat. Celé
osolila a přihodila lístky čerstvé bazalky. Nastavila jsem hrnec na 4 hodiny.
Výsledek nebyl špatný, maso je z hrnce krásně měkké, i když se jednalo o plec, která bývá normálně tužší, a dalo se sníst i ohřáté druhý den. Ale stejně jako u vývaru mi
jídlo přišlo dost chuťově mdlé, musela jsem si ho na talíři dost dosolit a je
pravdou, že kdybych tento mix věcí vařila normálně varem, byly by jednotlivé
ingredience více rozvařené a tím pádem pospojované dohromady – a tím by bylo
asi jídlo zajímavější. V pomalém hrnci se vám prostě jídlo jen tak
nerozvaří, což ale někdy může být kontraproduktivní :-D Ještě tedy musím dodat, že dceři jídlo nechutnalo a sněla jen pár lžiček.
Obecně z dalších
postřehů – mám trochu problém s tím, že musím jídlo připravit buď už večer
a opravdu ho táhnout celou noc nebo si přivstat a naházet to tam ráno, ale tak,
aby se přece jen vařilo dostatečně dlouho. Obě řešení jsou pro mě dost
náročné. Večer na přípravu oběda většinou nemám moc času a ani se mi nechce – v šest
večer zaklapnu notebook a jsem ráda, když stihnu dát mýt myčku, jít s dcerou
na zahradu, nachystat večeři, vykoupat dceru apod. A ráno, když nemusím, tak se
mi nechce vstávat zbytečně brzo, nehledě na to, že se po umytí musím napřed
pořádně nasnídat, aby mi nebylo špatně, a následně vypravit ven dceru, což je
na další půl hodinu, takže člověk prostě musí pořádně plánovat a počítat s ještě
dalším časem navíc.
A co mi teda
trochu vadí je, že ta keramická nádoba uvnitř je strašně těžká. Špatně se s ní
pak manipuluje při slévání vývaru přes cedník nebo při umývání a mám strach, že
ji upustím a rozbije se.
Mno, hlavně teď budu
muset opravdu pořádně otestovat nějaké dobré recepty a dochucení, aby se
výsledná jídla chuťově rovnala těm z klasických hrnců a pekáčů. Přece jen
je způsob přípravy jiný a musím se to naučit. Tak doufám, že se mi nakonec nákup
pomalého hrnce vyplatí :-)
A jaké s ním
máte zkušenosti vy?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)