neděle 9. září 2018

Jak se dá přivydělat na rodičovské


Tuto otázku věřím, že si klade snad každá maminka na rodičovské dovolené. Oproti jiným zemím máme sice rodičovský příspěvek a vůbec podmínky mateřské a rodičovské dovolené poměrně štědré, řekla bych, ale i tak to samozřejmě není kdoví co, zvláště tehdy, byl-li člověk zvyklý na vyšší výplatu. Pokusila jsem se tedy dát dohromady takové tipy, kde a jak hledat práci, kterou je možné dělat i při výchově potomků.

Je důležité si uvědomit dvě věci:

1. Jestli je možné dítě dávat někam na hlídání (babičce, partnerovi, chůvě...) nebo nikoli. V prvním případě jsou pak možnosti samozřejmě širší. Nemáte-li tu možnost nebo se vás vaše dítě nechce pustit (nebo je-li ještě hodně malé a vy prostě nemáte to srdce ho někam „odložit“), musíte si vybrat takovou práci, kam si buď můžete dítě brát s sebou, anebo si najít práci z domu.

2. Musíte vždy vycházet z toho, co umíte, v čem jste dobrá. Pokud jste ajťák, účetní nebo překladatel, určitě pro vás nebude problém si najít přivýdělek. Horší to už bude, máte-li jen všeobecné vzdělání, pracovala-li jste předtím v obchodě nebo třeba jako zdravotnický personál. V takovém případě pak zkuste zapřemýšlet, co dalšího umíte, co vás baví nebo co vás vždycky lákalo vyzkoušet. Mateřská (rodičovská) dovolená je totiž pro mnohé maminky tou nejlepší příležitostí, jak se dostat k něčemu, na co dříve neměly čas. Spousta žen začalo právě při mateřské podnikat. Pokud si nejste jistá, co by vás bavilo, doporučuji přečíst knihu „Jak dělat co vás baví a dostat za to zaplaceno“. Je sice z amerického prostředí, některé věci tam proto mohou u nás působit trochu neuskutečnitelně, ale jinak je kniha plná skvělých návodů, jak ze svého nitra vydolovat to, co v životě vlastně chcete dělat.


Takže jaké činnosti je možné vykonávat na rodičáku a kde hledat příležitosti?

MLM – multi-level marketing. Určitě to všichni znáte, jedná se o prodej výrobků za provize. Poslední dobou jsou nejoblíbenějšími značkami Tiande, Betterware, Dedra, Avon, LR Health&Beauty, Amway a spousta spousta dalších. Já osobně jsem se tímto také kdysi pokoušela si přivydělat (ještě když jsem byla zaměstnaná), ale přiznám se, že tento typ „práce“ pro mě prostě není. Pokud jste tělem i duší obchodník a nevadí vám neustále svému okolí něco nabízet, klidně to zkuste. V dnešní době, kdy je možné využívat služeb sociálních sítí, je to určitě snazší, než před 10, 15 lety. Někteří v tomto oboru uspějí, ale než se do toho pustíte, přemýšlejte, jestli vůbec máte ve svém okolí lidi, kteří od vás ty skvělé výrobky za katalogové ceny budou kupovat. Dejte pozor, abyste nakonec v produktech neutápěli peníze pouze vy pro vaši osobní potřebu.

Úklid. Jste-li osoba pečlivá, která má ráda uklizeno, ráda uklízí a nevadilo by jí uklízet u cizích, zkuste nabídnout své služby ve vašem okolí. Můžete například pomoci jiným maminkám, které domácnost nestíhají, nebo je to prostě nebaví. Vezmete dítko s sebou, to si může hrát s dalšími a vy budete mít čas věnovat se práci. Osvědčíte-li se, určitě vás spokojené zákaznice doporučí dále. Pokud nevíte, jak se prodat, existuje například web hlidacky.cz, který mimo zajištění hlídání dětí nabízí právě i paní na úklid.

Hlídání dětí, tzv. babysitting. Hlídáte-li jedno svoje dítě, nebo dvě, tři, to už je skoro jedno, ne? Máte-li kladný vztah i k cizím dětem a umíte je zaujmout, věřím, že jiné maminky taktéž uvítají vaši pomoc. Začít můžete podobně jako bylo popsáno výše – osobně se nabídnout známým a ve vašem okolí, případně využít sociálních sítí a služeb jako hlidacky.cz.

Ruční práce – šití, háčkování, pletení, další výroba hand-made výrobků. Pod tuto kategorii je samozřejmě možné zařadit obrovskou spoustu věcí. Pokud jste aspoň trochu zručná, využijte času stráveného doma a naučte se šít. A nemusí to být nutně jen dětské či jiné oblečení. Můžete zkusit různé doplňky, dekorace, boty, nosítka, oblíbená teepee pro děti, hračky atd. atd. Co je podle mě v tomto segmentu opravdu důležité, to je preciznost a hlavně nápad, nebo chcete-li osobitý nezaměnitelný design. Můžete zkusit i háčkovat, plést, malovat obrazy, vyrábět šperky, nebo třeba dekorace pomocí různých výtvarných technik, montessori pomůcky a hračky, učící věže... Možností je celá řada, záleží na vás, k čemu tíhnete. Ovšem nezapomeňte si všechno pořádně propočítat. U ručně vyráběných věcí může být problém ten, že na nich strávíte spoustu času a cena bude buď pro zákazníky příliš vysoká, nebo naopak tak nízká, že si nakonec nic nevyděláte.

Práce na PC – překlady, korektury, úprava webů, vyhledávání informací, copywriter, vlastní blog, youtuber. Tato kategorie je určitě nejžádanějším přivýdělkem. Kolikrát čtu v různých Facebookových skupinách a na poptávkových serverech „Nabídněte prosím práci z domu na PC“. Je to dost ošemetné, tady opravdu je nutné něco umět. Těžko vám dnes už někdo nabídne například přepis z audiozáznamu, i když stát se to může. Umíte-li jazyky, zkuste se pídit po možnostech překládání. Umíte-li velice dobře česky, zkuste se nabídnout jako korektor textů. Rádi píšete? Skvělé! Existují firmy, které zaměstnávají tzv. copywritery – lidi, kteří píšou na zadané téma, případně třeba vymýšlejí chytlavé nadpisy apod. Boom sociálních sítí také přinesly možnosti správy Facebookových či Twitterových profilů a stránek. Můžete také zkusit začít psát sami – založte si osobní blog na některé z webových platforem, kde zvolíte předchystanou šablonu a pouze vkládáte nové články, není potřeba znát programování webových stránek (např. webnode.cz, wordpress.com, blogger.com, blog.cz atd.). Zde ovšem musíte umět zaujmout, je nutné tedy mít zajímavý námět. Existují blogy o vaření, o mateřství, o cestování, o zdravém životním stylu, o specifických způsobech výuky, případně o tom, co a jak zajímavě tvořit... Opět záleží na tom, co vás zajímá a co umíte. Budete-li mít štěstí a budete mít hodně čtenářů, může vám to přinést další možnosti spolupráce. Oblíbená obdoba bloggera je v dnešní době také tzv. Youtuber – tedy člověk, který natáčí videa o čemkoli ho napadne, postuje je na Youtube a opět, je-li pro diváky něčím zajímavý, může si tak vydělávat (na reklamách, případně opět díky spolupráci s nějakou značkou či prodejem předmětů – ale to spíše až později, kdy dosáhne určitého úspěchu). Co ještě se dá dělat na PC? Zkuste nabídnout třeba korektury diplomových prací nebo nějaké rešerše studentům. Po drobném zaučení můžete provádět úpravy webů, jelikož je dnes také spousta lidí, kteří si vydělávají na tom, že mají třeba i několik desítek webů a pravidelně na nich aktualizují obsah. Možností je obrovská spousta, jde hlavně o to, jak je najít. Zkuste se zeptat ve svém okolí – určitě máte známé, kteří mají známé, kteří podnikají a sem tam by se jim nějaký pomocník hodil. Nebo vadí vám, že vaše oblíbené knihy od nějakého vydavatele jsou plné chyb? Napište vydavatelství, poukažte na chyby a nabídněte jim své služby. Při komunikaci na sociálních sítích buďte věrohodní, chovejte se slušně, pište správně česky. To vše vám může pomoci, nikdy totiž nevíte, kdo si vás předem prolustruje.

Fotografování. Abyste si mohli přivydělávat fotografováním, je samozřejmě potřeba mít určitý cit pro pořízení toho správného snímku, a také věnovat čas samostudiu (ať už v placeném kurzu, nebo například sledováním videonávodů na internetu). A to nejen samotné technice focení, ale také úpravě fotek, protože ta hlavní přidaná hodnota profesionálního focení je dnes právě v postprodukci. A samozřejmě je ještě potřeba mít aspoň trochu dobrý aparát.

Manuální práce z domu. Osobně jsem se s tím zatím nesetkala, ale slyšela jsem, že určité firmy dávají možnost vydělat lidem z domu na drobných manuálních činnostech. Typicky jsou to nějaké továrny. Četla jsem o kompletaci korálkových polotvarů, výrobě vzorníků barev na vlasy nebo kompletaci součástek do automobilů. Pokud máte ve svém okolí nějaké fabriky, zajděte tam a zeptejte se.

Pečení. Jste-li šikovná cukrářka nebo třeba umíte úžasné kváskové chleby, určitě i toto je jedna z možností, jak si přivydělat. A pokud to zatím neumíte, ale máte k pečení kladný vztah, jděte do toho. Zkoušejte, vzdělávejte se a postupně se vypilujete k dokonalosti. Můžete péct dorty, velikonoční a vánoční cukroví nebo vynikající domácí pečivo.

Dealerství, zástupce firmy. Zde mám na mysli trochu jinou práci, než jsem popsala výše u MLM. Tento druh práce je většinou na živnostenské oprávnění a je prováděn pro firmu, která může mít působnost po celé ČR. Je tak pro ni jednodušší zaměstnávat na ŽL než na klasickou smlouvu. Příkladem může být realitní makléř (zde je samozřejmě nutný těsnější kontakt s danou firmou) nebo třeba optik do domu (zakoupíte sadu testerů brýlí, dostanete zaškolení a pak jezdíte ve svém regionu ke klientům, kteří firmu kontaktovali se zájmem o zakoupení brýlí). Určitě je podobných společností více.

Mystery shopping. Jedná se o nákup v obchodě (případně návštěva kina, restaurace, pojišťovny atd.) objednaný ať už konkurencí, tak firmou samotnou, aby zjistila kvalitu poskytovaných služeb. Hrajete normálního zákazníka, který nakupuje, ptá se, řeší reklamace či podává stížnost, a poté vyplníte dotazník.  

Roznos letáků. Roznášení letáků je sice trochu náročné, neboť musíte pracovat nehledě na počasí, ale pokud vám to nevadí, naložte dítě do kočárku nebo do nosítka a vyražte ven. Budete pořádně vyvenčení a budete mít za sebou „povinnou“ vycházku.

Venčení psů. Zvláště ve velkých městech si můžete přivydělat tím, že budete chodit venčit pejsky majitelům, kteří mají moc práce a přes den nemají na své mazlíčky čas, případně i starším lidem, kteří už nemají možnost tolik chodit ven. Stejně jako v předchozím případě se aspoň s dítětem pořádně provětráte a dítě bude mít možnost pravidelně se setkávat se zvířátky.

Lektorství, doučování. Cokoli umíte, umíte-li alespoň obstojně, můžete zkusit nabídnout dále ve formě lektorování. Můžete doučovat školáky matematiku, češtinu, angličtinu nebo třeba hru na hudební nástroj, nebo například počítačové dovednosti nějakým dalším maminkám, případně i starším lidem, kteří by se rádi více dostali do tajů e-mailu, internetu apod.

Inventury. Pomalu se blíží konec roku a ten většinou obchodníci využijí k tomu udělat inventuru skladových zásob. Je to příležitost pro jednorázovou brigádu trvající 1-2 dny podle velikosti obchodu. Zkuste se poptat ve svém okolí, jestli nebudou nějakou pomocnou sílu potřebovat.

Vzdělávejte se. Máte-li dojem, že nic neumíte, využijte volného času na sebevzdělání. Můžete si udělat nějaký rekvalifikační kurz. Co třeba masáže? Modelace nehtů? Kosmetiku a líčení? Nebo právě PC dovednosti. Jděte na kurz a míchejte bachovy esence. Nebo se staňte výživovou poradkyní. Je sice pravda, že budete muset nejprve něco investovat, ale je-li to něco, co vás láká, jděte do toho. Začnete-li pak ve vybraném segmentu opravdu pracovat, brzy se vám vynaložené prostředky vrátí.


Jak vidíte, možností je celá řada, určitě jsem ani zdaleka nevyjmenovala všechno, co pracovní trh maminkám na rodičovské dovolené nabízí. Jen je potřeba nebát se, aktivně oslovovat a hledat příležitosti i tam, kde by se na první pohled nezdálo, že by z toho něco mohlo být. Samozřejmě, že nedílnou součástí je mít vše zákonně podložené. Pozor na peníze načerno, nikdy nevíte, kdo vás kde nahlásí. Jestliže vyrobíte byť jen dva kusy čehokoli se záměrem je prodat, měli byste na to mít živnostenské oprávnění. Také zjistěte, co všechno k vašemu podnikání potřebujete, není-li nutné vést i sklad, jaký typ účetnictví potřebujete apod. Mějte vždy uzavřenou smlouvu o provedení práce nebo o pracovní činnosti (DPP, DPČ), případně si zařiďte živnost. Při výdělku přesahujícím určitou částku musíte odvést daň.

Já osobně už od jednoho roku dcery pracuju na poloviční úvazek u svého zaměstnavatele, který mi umožňuje práci vykonávat přes počítač z domu. Do kanceláře jezdím tak jednou za 2-3 měsíce, když je potřeba něco podepsat. Mimo to mám ještě jednu dlouhodobou brigádu (jednoduchá správa webových stránek) a sem tam se naskytnou jednorázové záležitosti typu překlady či korektury. Je pravdou, že dceru občas musím trochu „odbýt“ tím, že jí zapnu televizi, nebo ji vypustím samotnou na zahradu, protože se zkrátka potřebuji soustředit na práci. To je daň za to, že si člověk chce vydělat více peněz, než má z rodičáku. Proto si to dobře rozmyslete a zkuste, zda nejste schopni doma něco ušetřit. Jak na to jsem popsala v jednom svém dřívějším článku. Na druhé straně pro mnoho z nás není výchova dítěte a vedení domácnosti tím jediným smyslem života a co jiného naše děti potřebují, než spokojené matky, které se mohou realizovat ;-)


A co vy? Máte nějakou brigádu, o níž jsem se nezmínila? Určitě nás všechny zajímá, o co se jedná. Napište mi do komentáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)