V neděli jsem na oběd vařila
čočku na kyselo (kterou mi tedy mimochodem dítě nejedlo – ani čočku, ani volské
oko, ani chleba), a zbyla mi ještě trocha uvařené neochucené čočky. Na obalu
čočky jsem zahlédla recept na čočkový salát, a tak jsem se rozhodla využít
zbytek právě takto.
V lednici jsem
toho včera už moc neměla, a tak je to opravdu takový „zbytkový salát“, ale
nakonec z toho vznikla docela zajímavá pochoutka.
Použila jsem:
- Uvařenou čočku
- 2 menší petržele
- 1 kulatou bílou ředkev
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 vařené vajíčko
- 3 malé okurky ve sladkokyselém nálevu
- Olivový olej, sůl, pepř, špetku bazalky
Na olivovém oleji
jsem orestovala cibuli, přihodila na kostičky nakrájenou petržel, česnek a
nakonec ředkev. Pak už jen krátce zamíchala s čočkou, aby se ohřála,
protože jsem ji měla od neděle v lednici. Vajíčko jsem uvařila na tvrdo,
nakrájela na kostky a spolu s okurkami nakonec zamíchala do hotového
salátu. Celé jsem to lehce osolila, opepřila a dochutila špetkou bazalky.
Samozřejmě, že
sterilované okurky můžete pro malé děti vynechat, já je tam přidala, protože je
dcera poprvé ochutnala na Silvestra a od té doby se po nich může zbřídit, tak
sem tam trochu dostane. Doufala jsem, že s nimi to jídlo spíše sní :-D
Možná právě díky
okurkám, i jejich spojením s cibulí a petrželí (i když orestovanými), mi pokrm
chuťově trochu připomínal bramborový salát. A tak pro ty, kteří klasický
bramborový salát moc nemusí, bych tento lehký čočkový doporučila jako obměnu na
štědrovečerní tabuli spolu třeba s opečenou nebo na přírodno orestovanou
rybou ;-)
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)