Dnes, ač byla neděle, jsme tátu neměly doma, a tak jsem
nechala plánované maso v mrazáku a přemýšlela, co jiného udělat se žampiony.
Musím podoknout, že dcera žampiony nejí, takže bylo nutné je zakomponovat do
něčeho jiného, co by snad jíst mohla.
Před pár dny jsme
se s přáteli bavili o tom, jaká jídla se dělávala za dob našich babiček a
tak trochu pod dojmem této debaty jsem v náhlém pohnutí smyslů koupila
předvařený žlutý hrách, že ho někdy zkusím použít. A tak jsem dnes
zaexperimentovala a vymyslela toto jídlo.
A co vše jsem
použila?
- Žlutý hrách (asi polovinu krabice)
- 500 g žampionů
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 3 petržele
- Máslo
- Olivový olej
- Cukr
- Balzamikový ocet
- Zeleninový bujón Würztl
Nejprve jsem si
dala na chvilku namočit hrách do vody. Na obale to v návodu k přípravě
sice není, ale určitě je dobré jej minimálně propláchnout. Čím déle si hrách namočíte,
tím rychleji pak změkně. Navíc se namočením zbavíte nežádoucích oligosacharidů, kvůli nimž můžeme po luštěninách trpět plynatostí (více
viz např. tento článek: https://www.vitalia.cz/clanky/lusteniny-dobry-duvod-k-namaceni/).
Dala jsem vařit
vodu a mezitím jsem si na plátky nakrájela žampiony (ty jsem neloupala, pouze
jsem odstranila kusy „kůže“ okolo nožičky a případné nehezké části, např.
otlaky). Na másle jsem je zprudka orestovala, přidala i trochu olivového oleje
a podlila asi deci vody. Přikryla poklicí a nechala chvíli dusit. Jakmile byly
měkké (bylo to za chviličku), přesypala jsem je vč. vývaru do hlubokého talíře
a ve stejné pánvi orestovala na olivovém oleji cibuli nakrájenou na měsíčky
(překrojila jsem každou cibuli napůl a půlky ještě natřikrát).
Mezitím, jakmile
vařila voda, jsem do ní vložila namočený hrách. Vodu jsem osolila, i když později
jsem se dočetla, že je lepší luštěniny nesolit, aby rychleji změkly. Do vody s hrachem
jsem přidala ještě bio zeleninový bujón.
Jakmile cibulka
na pánvi trochu zhnědla, přidala jsem na nudličky nakrájenou mrkev a petržel.
Posypala asi dvěma lžičkami cukru. Bohužel jsem doma neměla třtinový cukr, ani
med, jinak bych zvolila tuto variantu, ale musela jsem použít obyčejný bílý.
Opékala jsem zeleninu a průběžně podlévala vždy lžící vývaru z hub i
vývarem z hrachu. Dále jsem dochutila balzamikovým octem.
Na krabici hrachu
byla doba přípravy 5-10 minut, já jsem vařila určitě alespoň 15 minut a pořád
se mi hrách zdál poněkud tvrdý, na druhou stranu jsem byla ráda, že se mi
nerozvařil na kaši, přece jen dávám přednost spíše konzistenci „al dente“. I
mrkev s petrželí jsem odstavila ještě v době, kdy nebyly úplně měkké,
ale příjemně křupaly.
Ochucenou vodu z hrachu
jsem slila, můžete ji určitě odložit bokem s trochou hrachu a později z ní
udělat ještě i hrachovou polévku. Mně nakonec zbyla spousta žampionů, proto
jsem vývar nakonec vylila a smíchala si zbytek hrachu se žampiony a uložila v krabičce
do lednice na další den.
Určitě je možné
kořenovou zeleninu nakrájet na kostičky a nakonec vše smíchat dohromady a
udělat si „hrachoto“, ale vzhledem k tomu, že jsem si nebyla jistá, co vše
mi dcera bude jíst, jsem to raději na talíř nandala zvlášť.
Nakonec mě i
příjemně překvapila, hned při nandávání na talíř v kuchyni se vrhla na
zeleninu a cibuli. Té snědla nejvíc, ale ochutnala i mrkvičku (i když té těsně
před obědem raději snědla dva kusy v syrovém stavu). Po chvilce v židličce
už nechtěla, a tak jsem si myslela, že už nebude, ale pak mi ještě kradla z mého
talíře a zobala dokonce i hrách.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)