Už jako dítě jsem
moc nemusela pomazánky s máslem. Máslo jsem vlastně jako dítě vůbec
nejedla, a tak jsem tam ten tuk prostě cítila. Stejně tak nerada v kuchyni
používám majonézu, a to hlavně poslední dobou. Kdykoli někde vidím chlebíčky s nějakou majonézovou pomazánkou nebo salátem, tak na to vůbec nemám chuť. A co je pro mě při přípravě pomazánek obzvlášť důležité, je rychlost a jednoduchost.
Když jsem před
lety zakládala vlastní domácnost, vzpomněla jsem si na pomazánku, kterou
dělávala moje máma. Nejsem si úplně na sto procent jistá, že si ji pamatuju přesně
tak, jak ji dělávala ona, nicméně jsem tak vynalezla skvělou kombinaci surovin,
kterou je možné různě obměňovat a doplňovat a pokaždé z toho vznikne
pochoutka. A je to tak jednoduché, že suroviny jen vyklopíte z vaničky a smícháte dohromady. Připravuju ji teď doma každý týden. Dcera moc nejí pečivo, takže většinou jí aspoň trochu naložím do mističky a spořádá ji jen tak lžičkou s nějakým kouskem zeleniny.
A jakou že to pomazánku
tedy doma dělávám? Základem jsou dvě suroviny – vanička měkkého tučného tvarohu
(dříve jsem ji dělala z polotučného, ale od doby, kdy jí dcera to samé co my, ji dělám z tučného) a kelímek zakysané smetany. Toto je základ, od něhož
se pak odvíjí další postup. Zatím jsem tuto kombinaci vyzkoušela na tyto
pomazánky:
1. Cibulová:
Smícháme tvaroh a
zakysanou smetanu, přidáme jednu větší na kostičky nakrájenou cibuli a okořeníme
solí, pepřem a mletou červenou paprikou. Je to tak jednoduché a strašně dobré!
Když ji chvíli necháme odležet v lednici, není cibule v pomazánce
vůbec ostrá, ale velice svěží.
2. Rybičková:
Na dno misky
vyklopím konzervované sardinky a vidličkou rozdrtím. Přidám menší na kostky
nakrájenou cibulku, tvaroh, zakysanou smetanu, osolím, opepřím a dochutím
trochou plnotučné hořčice.
3. Vajíčková:
Uvařím tři
vajíčka natvrdo. Po zchladnutí nastrouhám na hrubém struhadle do větší misky.
Přidám opět na kostky nakrájenou cibuli, tvaroh a smetanu, sůl a pepř.
4. Vajíčková
s červenou řepou:
Toto je další
varianta vajíčkové pomazánky – stačí na ni dvě natvrdo uvařená vejce a menší
zhruba hodinu pečená červená řepa. Oboje nastrouhám na hrubém struhadle a opět
přidám tvaroh, smetanu, cibuli, sůl a pepř.
Sami vidíte, že
tato pomazánka je velice jednoduchá a můžete vyzkoušet další a další varianty a
dochucení. Jednou jsem k vajíčkám přidala na jemném struhadle nastrouhanou
čerstvou mrkev a zase jsem získala další rozměr chuti. Jednou jsem zaexperimentovala a pomazánku udělala ředkvičkovou, ale tam je důležité ji ještě týž den sníst, protože do druhého dne pustí ředkvičky moc vody a už není tak dobrá.
Budu ráda, když
si ode mě vezmete inspiraci, vyzkoušíte jinou variaci a dáte mi vědět, jak vám
chutnalo ;-)
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)