úterý 1. března 2022

Tip na rodinný výlet: zoopark a dinopark Vyškov

 

Jaro se blíží neúprosnými kroky a mě to víc a víc začíná táhnout ven. Věřím, že v tom nejsem sama, proto vám přináším tip na rodinný výlet do malé zoo a přidruženého dinoparku do Vyškova. My tento výlet absolvovali v srpnu loňského roku, ale ke zpracování fotek jsem se dostala až minulý měsíc, proto vám článek přináším s půlročním zpožděním. Věřím však, že je vhodná doba – teď, když se téměř zrušily veškerá covidová opatření a blíží se zase nejkrásnější roční období. 

Zoopark je oproti klasickým zoologickým zahradám menší rozlohy, a i skladba zvířat je trochu jiná. Převládají zde zvířata domácí – potkáte se zde s osly, tury, koníky, králíky či drůbeží, s ovečkami, kozami, prasátky, ale mimo to i např. se psem dingo, papoušky, opičkami, lemury nebo velbloudy.  

Zoopark se děti snaží pomocí interaktivních dřevěných prvků seznámit například s tím, z jakých částí se skládá prase, nebo odkud se berou vajíčka, maso, kůže a další produkty pocházející ze zvířat, mimo to najdete v zoo přístupný dvorek – výběh, kde si mohou domácí zvířátka samy pohladit nebo si podrbat prase. Samozřejmostí jsou také herní zastavení, my jsme měli štěstí i na „historický“ dřevěný kolotoč.

 

Co se mi hodně líbilo, byla replika velkého hanáckého statku umístěného uvnitř zooparku, kde se mohl člověk projít různými místnostmi a nasát atmosféru tehdejšího venkovského života. Ze statku se pak prošlo do „stodoly“, v níž se v několika patrech můžete pokochat historickými vozidly typu žebřiňák, kočár pro panstvo, starý hasicí vůz apod. a projít další expozice – např. život včelstev, život v lese, na louce a dalšími eokologickými tématy.


Jelikož jsem s sebou brala zrcadlovku a snažila se co nejlépe zvířata vyfotit, zajásala jsem nad “klecí” pro papoušky, protože se jednalo o velký výběh, do nějž mohl návštěvník vstoupit a ocitl se tak s papoušky i klokany přímo tváří tvář, bez drátěného plotu mezi námi. 




 

Zoopark má člověk prochozený tak za hodinu, hodinu a půl. U hlavního vstupu jsme si pak dali občerstvení (druhé bistro vedle statku bylo zrovna v rekonstrukci) a počkali na vláček, který nás zavezl do dinoparku. Dinopark je součástí zooparku a není možné jej navštívit samostatně, ani do něj zajet přímo. Musíte vždy přes zoopark a nechat se tam odvézt vláčkem. (Pozor, dinopark není otevřený po celý rok – můžete jej navštívit od dubna do října!) Vláček je bezesporu úžasná atrakce pro děti, našim se to moc líbilo a musím říct, že i já jsem si jízdu přes město docela užívala :) Dinopark je umístěný na konci města, kde se před vámi otevře obrovská brána evokující vjezd do Jurského parku. A náhle se ocitnete v úplně jiném světě. Zmizí hluk silnice a přivítá vás přítmí lesa, z nejž se ozývají různé hrůzostrašné zvuky dávných ještěrů (tedy jejich modelů).

 

Mapy v dinoparku mi připadaly trochu chaotické – respektive je tam vice možností, jak park projít, ale myslím, že jsme zvládli vše. Přijeli jsme sem až odpoledne, takže jsme ani nestihli 4D kino, které v parku mají (já bych se stejně na něj asi nedostala, protože mi po celém dni vzrušení a zážitků konečně usnul syn v nosítku). Dinosaurů je v parku poměrně dost, jedná se o figuríny z nějaké gumové hmoty – některé jsou pohyblivé, některé i vydávají zvuky (přesněji zvuk se ozývá z reproduktoru umístěného u dinosaura), některé jsou prostě jen sochy. Ty pohyblivé jsou zřejmě na fotobuňku, protože se pohnou zaručeně tehdy, procházíte-li okolo nich ;-) 


Potkali jsme zde spoustu druhů, které běžně člověk ani nezná, ale nemusíte se bát, je zde i triceratops (dokonce několikrát), tyrannosaurus rex nebo stegosaurus (to je tak vrchol mé znalosti jejich druhů :-D). Děti si mohou na jednoho menšího tyranosaura vlézt do klece a můžete si je vyfotit, případně mohou vlézt i některým do tlamy nebo do obří dinosauří skořápky. 



Také v dinoparku najdete možnost občerstvení a dětského hřiště a mimo to i pár dalších “tahačů peněz” ve formě dětského tetování, různých mlsků a zmrzlin a dalších stánků. Gábinka s tatínkem si vyzkoušela, jak moc fučel vítr ve druhohorách, ale prý nic moc. V dinoparku se také můžete projet na speciálním dinobiku korunami stromů, ale předpokládám, že to je až pro starší jedince (šlapete jako na kole po visuté lanové dráze).


 

Nakonec jsme byli mezi posledními návštěvníky, kteří tento starý svět opouštěli – opět jsme se vláčkem svezli do zooparku, zavítali ještě do suvenýr shopu a hurá domů. Byl to fajn den, ne moc náročný, člověk se nemusí honit ani našlapat spoustu kilometrů, aby stihl vidět vše, jako ve velkých zoo a pro děti jsou dinosauři prostě velice atraktivní. 

 

Ještě dodatek k cestě a parkování. Pokud pojedete směrem od Brna jako my, možná se vám také podaří přehlédnout šipku, kam odbočit z hlavní silnice, tedy vězte, že musíte odbočit DOPRAVA - ideálně před Tescem anebo pak dalši odbočkou za Lidlem. Parkoviště u zoo bylo plné, ale pokračovali jsme o kus dál, kde byla další travnatá plocha užívaná jako parkoviště a parkovné zde bylo za stejné peníze – 40 Kč na celý den a nebylo příliš daleko (v Ostravě jsme předchozí rok na jaře stáli o poznání dál).


 

Celkové hodnocení: 2 (menší zoo – méně cizokrajných zvířat, nutnost mít s sebou dostatek hotovosti do stánků a na pití, ale jinak fajn zážitek)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda, necháte-li mi tu svoje postřehy, nápady a poznámky. Líbí se vám můj blog? Co byste se tu chtěli dočíst? Nesouhlasíte se mnou v něčem? Pojďme diskutovat :-)